Karriereveiledning i endring: 7 viktige trender
Arbeidsmarkedet er i stadig endring. Teknologien utvikler seg, verdiene våre endres, og gamle jobber erstattes av nye. I denne usikre tiden er én ting sikkert: tilgang på karriereveiledning av god kvalitet har aldri vært viktigere! Her er de 7 viktigste trendene som former fremtidens karriereveiledning.
1. Personlig tilpasning
Tidene der karriereveiledning bygde på standardløsninger er forbi. I dag handler det om å skreddersy veiledning som tar hensyn til enkeltmenneskets unike ferdigheter, interesser, verdier og personlighet. En helhetlig tilnærming er avgjørende for å tilby veiledning som virkelig treffer.
Dette betyr å se hele mennesket, ikke bare meritter på en CV. Karriereveiledere må ta hensyn til både de faglige kvalifikasjonene, og hva som motiverer den enkelte – på et personlig og profesjonelt plan.
2. Ny teknologi vil ta større plass – men kan ikke erstatte menneskelig kontakt
Kunstig intelligens (AI) og annen ny teknologi endrer måten vi søker og gir veiledning på. AI kan hjelpe med CV-skriving, rekruttering, og til og med karriereplanlegging – og tilgjengelig når som helst, uavhengig av tid og sted.
Men teknologi kan aldri erstatte den menneskelige kontakten. Ingen algoritme kan erstatte samtalen med en erfaren veileder som lytter, stiller de rette spørsmålene, og hjelper deg reflektere over valgene dine. Teknologien kan være et nyttig supplement, men kan ikke erstatte innsikten og empatien som en menneskelig veileder bringer til bordet.
3. Livslang læring: evig student
Karrieren din vil sannsynligvis ta uventede veier. Ulike livsfaser og endringer i arbeidslivet kan påvirke verdiene og interessene dine. I en periode kan faglig utvikling være førsteprioritet, mens i andre perioder er det helsen eller familieforhold som styrer valgene våre. I dag er det vanlig å oppleve flere karriereskifter før pensjonisttilværelsen – som i seg selv er et karriereskifte!
I et stadig skiftende arbeidsliv må karriereveiledere kunne støtte jobbsøkere i å utforske muligheter for omskolering og videreutdanning. Dette innebærer å hjelpe jobbsøkere med å navigere blant et bredt utvalg av kurs, fagbrev, sertifiseringer og opplæringsprogrammer og bidra til at jobbsøkere gjør smarte valg for fremtiden.

Uansett hvilke endringer du møter på veien er min oppfordring: ikke være redd for å prøve - og lære av feilene dine. Tenk at det du lærer i dag gjør deg bedre rustet for morgensdagen.
4. Mangfold og inkludering: karriereveiledning er for alle
Inkludering handler ikke bare om å sysselsette nye borgere, men også om å tilrettelegge for personer med funksjonsnedsettelser. Et inspirerende eksempel på sistnevnte, er konsulentselskapet Unicus, hvor alle konsulentene er på autismespekteret. Selskapet drar nytte av de unike styrkene til personer med autisme, som analytisk tenkning, detaljorientering og ærlighet. Dette gir ikke bare tjenester av høy kvalitet til kundene, men bidrar også til økt livskvalitet for medarbeiderne, som i stor grad stod utenfor arbeidslivet før ansettelsen.
Fremtidens karriereveiledning må tilpasses slik at alle, uavhengig av bakgrunn eller funksjonsnivå, får muligheten til å bidra. Et mangfoldig arbeidsmiljø er ikke bare rettferdig, men også innovativt og effektivt.
5. Fra tittel til ferdigheter – kompetanse er den nye valutaen
Ferdigheter er den nye valutaen på arbeidsmarkedet. Jobbtitler mister sin verdi i takt med at nye roller oppstår. Det som virkelig teller, er din evne til å tilpasse og bruke ferdighetene dine i nye sammenhenger. I en slik situasjon må karriereveiledere kunne å hjelpe med å «oversette» dine ferdigheter til nye bransjer.
Digital kompetanse er allerede en ettertraktet ferdighet og er nødvendig for nesten alle yrker. Enten du jobber i finans, helse eller kreativ industri, er forståelsen av digitale verktøy en avgjørende ferdighet som gir deg et konkurransefortrinn.
Emosjonell intelligens blir like viktige som digitale ferdigheter skal vi tro World Economic Forum. I 2020 presenterte organisasjonen de ti ferdighetene de forventet ville være mest etterspurt innen 2025. Åtte av disse ti falt inn under kategorien soft skills. Soft skills, ofte kalt 'power skills' eller emosjonell intelligens, refererer til mellommenneskelige ferdigheter som bidrar til god fungering både privat og på jobb. De inkluderer typisk kompetanse som problemløsning, kreativitet, stresshåndtering, kritisk tenkning, beslutningstaking. Ansatte med godt utviklede soft skills er ofte mer engasjerte, produktive og lettere å samarbeide med. Mangel på slike ferdigheter kan føre til konflikter, lav moral og redusert ytelse. Ikke rart at dette er etterspurte ferdigheter! Den gode nyheten? Soft skills kan læres og utvikles gjennom målrettet innsats.
6. Bærekraft som karrierevalg
Bærekraft har utviklet seg fra å være en trend til å bli en kjerneverdi hos mange arbeidstakere. Stadig flere søker nå meningsfulle jobber som bidrar til samfunnsutvikling og miljøvern. Spesielt den yngre generasjonen, ofte kalt "Gen Z", ønsker karrierer som reflekterer deres verdier og gir dem muligheten til å gjøre en positiv forskjell.
Hvem er egentlig "Gen Z"? Dette er generasjonen født mellom 1995 og 2010, og de er i ferd med å prege arbeidslivet med nye forventninger og krav. På NHOs årskonferanse 8.januar 2025 beskrev Emilie Stordalen, noen særtrekk som definerer deres tilnærming til jobb og karriere:
- Født digitale: Gen Z er den første generasjonen som har vokst opp med Internett og sosiale medier som en integrert del av livet.
- Verdiorienterte: De forventer at arbeidsgivere tar standpunkt i verdispørsmål og er engasjert i temaer som klima og rettferdighet.
- Relasjonsfokusert arbeidsmiljø: Gen Z søker arbeidsplasser med inkluderende kulturer og ledere som er åpne og tilgjengelige.
Den yngre generasjonens engasjement for samfunn og miljø endrer spillereglene og skaper en ny standard for hva arbeid – og karriereveiledning- skal handle om. For karriereveiledere betyr dette at vi i større grad må hjelpe jobbsøkere med å navigere mot karrierer som samsvarer med bærekraftsmål.

7. Mental helse og balanse i arbeidslivet
For mange handler karrierevalg ikke lenger bare om lønn og tittel, men om å finne en jobb som fremmer trivsel, mental helse og personlig utvikling.
Charlotte Hageberg, leder for rekruttering i Jefferson Wells, observerer et tydelig skifte i hva som er viktig for den nye generasjonen arbeidstakere (Gen Z). Hun ser et betydelig større fokus på fleksibilitet – både hva gjelder arbeidstid og -sted. Dessuten ser hun økt etterspørsel etter arbeidsplasser som legger til rette for «work-life balance». Den klassiske 8-4-jobben appellerer ikke lenger, ifølge Hageberg. Hun understreker også at arbeidsplassens kultur har blitt en avgjørende faktor. Den hierarkiske modellen er i ferd med å forsvinne, erstattet av ledelsesstiler som fokuserer på åpenhet, samarbeid og personlig vekst.
Karriereveilederer spiller derfor en viktig rolle i å støtte jobbsøkere i å finne karrierer som balanserer arbeid og privatliv, samtidig som de gir rom for selvutvikling og mening.
Kilder:
Buhl, R. & Plant, P. (2023). Karriereveiledning og bæredygtighed. Fredriksberg: Frydenlund
https://www.norden.org/no/news/nokkelen-til-fremtidens-arbeidsmarked-er-livslang-laering
https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/abR395/det-finnes-fem-jobbvinnere-i-fremtidens-arbeidsmarked
https://trainingindustry.com/articles/leadership/the-power-of-prioritizing-soft-skills-and-emotional-intelligence-seo-blueoceanbrain/
https://www.jeffersonwells.no/nb/aktuelt/articles/2024/10/24/dette-jakter-gen-z-etter-hos-en-ny-arbeidsgiver
https://www.digi.no/artikler/bare-de-med-asperger-far-jobb-i-unicus/207977